İLK İŞ BABALIK

Babanın ilk işi çocuklarıdır

15.10.2017 1232

PROJE ADI :

“İLK İŞ BABALIK”  Babanın ilk işi çocuklarıdır.

FİKİR NEREDEN ÇIKTI?

Annelerden… Hem annelerin taleplerini hem de bilimsel olarak babanın ilgisinin çocuk gelişimindeki önemini dikkate alarak uygulamaya başladık.

NEDEN İLK İŞ BABALIK ?

Babaların çocuklarıyla geçirdikleri zaman ve kurdukları ilişki, çocukların hem zihinsel ve fiziksel gelişimini hem de sosyal ve duygusal kapasitesini ve gelişimini etkiliyor. Bir babanın hayatındaki en önemli rolün babalık olduğunun bilinciyle ve bu yüzden AÇEV le iletişime geçerek destek aldık ve projeye hayata geçirmeye karar verdik.

AMACIMIZ :

İlgili babalığı yaygınlaştırmak… Tüm bilimsel araştırmalar ilgili babaların çocukların gelişimindeki önemine işaret ediyor. Bütün babalar aile içinde demokratik ilişkiler kurabilsin, çocuğunun gelişiminin her aşamasında eşit sorumluluk alsın, onun ihtiyaçlarını bilsin ve sevgisini göstermekten çekinmesin diye bu destek programını başladık.

PROJE HEDEFİ :

Babaların Neden Desteğe İhtiyaçları Var?

Biliyoruz ki bütün babalar çocuklarını sevip, onlarla ilgilenmek istiyor ancak bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyorlar. AÇEV’ in yaptığı “Türkiye Babalık Araştırması”na göre babaların yüzde 58’i ilk baba olduklarında ne yapacağını bilemiyor. Günün büyük bölümünü çocuğundan uzak geçiren babalar, evde olduklarında da çocuklarıyla iletişim kurmakta zorlanıyorlar. Öyle ki babaların yüzde 38’i babalıkla ilgili bir eğitime katılmak istediğini söylüyor.

Eğitimler sonunda;

SORUMLULUK

Baba çocuğun bakımında anneyle eşit sorumluluk alırsa çocuk gelişir.

DOĞRU İLETİŞİM

Baba çocuğuyla olumlu ve demokratik ilişki kurarsa çocuk kendini ifade etmeyi öğrenir.

GÜVEN

Baba çocuğunu incitmezse çocuk babaya güvenir, baba fırsat verdiğinde çocuk hayatı keşfeder.

SEVGİ

Baba sevgi gösterdikçe çocuk da kendini sevmeyi öğrenir

HEDEF KİTLE :

Süleyman Demirel İlkokulu/Ortaokulu 3-11 yaş öğrenci babaları

PROJE SORUMLULARI :

Mustafa KABASAKAL, Mustafa SOYLAN

Sınıf Rehber Öğretmenleri

PROJE ORTAKLARI :

AÇEV (Anne Çocuk Eğitimi vakfı)

PROJENİN MALİYETİ :

Afiş, broşürler ve davatiyeler (Açev den temin edilecek vaya okulumuzda basılacak)

Diğer giderler (Okul Aile Birliği ve okulun yerel kaynakları)

PROJENİN BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHLERİ :

Bilgilendirme  : Eylül-Ekim 2017

Program          : Kasım-Aralık 2017

PROJENİN İÇERİĞİ VE UYGULAMA:

10/13 hafta sürecek program için babalarla haftada bir akşam iki saatliğine toplanacağız. Oturumlarda babalara, grup tartışmaları, örnek olay çalışmaları, hikâyeler ve oyunlar aracılığıyla çocuğun sosyal, duygusal, bedensel, cinsel ve zihinsel gelişimine yönelik eğitimler vereceğiz.

Bir baba grubunun oluşması için 15 ila 20 babanın katılımı gerekiyor.

3-11 yaş arasında çocuğu/çocukları olan tüm babaların katılabileceği program ücretsizdir.

BEKLENEN SONUÇLAR , KAZANIMLAR:

1. Baba çocuğuna davranışıyla örnek olursa, çocuk ondan öğrenir.

Baba yapar, çocuk tekrarlar.

2. Baba çocuğunu incitmezse, çocuk babaya güvenir.

Baba şefkat gösterir, çocuk güven duyar.

3. Baba ve anne sorumlulukları birlikte paylaşırsa, evde eşitlik olur.

Baba paylaşır, çocuk mutlu olur.

4. Baba çocuğuna gerekli ortamı hazırlarsa, çocuk dener.

Baba fırsat verir, çocuk hayatı keşfeder.

5. Baba çocuğun bakımında sorumluluk üstlenirse, çocukla yakın ilişki duyar.

Baba dahil olur, çocuk mutlu olur.

6. Baba çocuğuyla konuşur, sohbet ederse, çocuk zihinsel ve duygusal olarak gelişir.

Baba iletişim kurar, çocuk gelişir.

7. Baba çocuğuyla zaman geçirip oyun oynarsa, çocuk gelişir.

Baba ilgilenir, çocuk öğrenir.

8. Baba evde korkulan değil sevilen kişi olursa, evde güven olur.

Baba sevgi gösterir, çocuk kendine güvenir.

İLGİLİ BABALIĞIN 9 KURALI

1. SEVGİ GÖSTER

İster konuş ister sarıl; ilişki kurmayı ve iletişimi hiç aksatma.

2. İLETİŞİM KUR

Duygularını ifade etmekten çekinme, ona da aynı fırsatı tanı.

3. ZAMAN AYIR

Çocuğunla vakit geçir, ilk işinin bu olduğunu unutma. Sohbet et, kitap oku, oyun oyna onunla.

4. ŞİDDETİ UZAK TUT

Ne fiziksel ne psikolojik; şiddetin hiçbir türünün yakınında olmasına izin verme.

5. FIRSAT YARAT

Çocuğunun kendini ifade etmesi için ortam hazırla.

6. SORUMLULUK AL

Çocuğunun bakımında ve ev işlerinde anneyle eşit sorumluluk al.

7. BİRLİKTE ÖĞREN

Büyürken ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşabileceği bir ortam yarat, okuluyla ilgili bütün süreçleri takip et, destek gerektiğinde yanında ol.

8. EŞİT DAVRAN

Çocuklarını birbirinden ayırma. Her birine aynı vakti ayır, aynı dili kullan.

9. DİNLE

Çocuğunun dediklerine kulak ver, fikirlerini sor; seçme hakkı tanı.

Isparta Gönen Süleyman Demirel İlkokulu/Ortaokulu Müdürlüğü 2017