Sınıfın ve Ben

“Sınıfım ve Ben” projemiz devam ediyor

17.10.2017 1131

GÖNEN SÜLEYMAN DEMİREL ORTAOKULU

ÖĞRENCİLERDE OLUMLU DAVRANIŞ GELİŞTİRME PROJESİ

PROJENİN ADI:

“Sınıfım ve Ben”

PROJENİN AMACI :

Öğrencilerde olumlu ve kalıcı davranış geliştirmek.

PROJE HEDEFİ :

Öğrencilerin sınıf içi istenilen davranışlar geliştirmelerini sağlamak ve öğrencilerde oto kontrolü geliştirmelerine yardımcı olmak.

DÜZEY VE KAPSAM

5.6.7.8. sınıflar

PROJE SORUMLULARI :

• Okul Müdürü ve Müdür Yardımcısı

• Tüm branş öğretmenleri

• Rehber Öğretmeni

SEMBOLLENEN DAVRANIŞLAR

Kılık, kıyafet, saçın okul kurallarına uygun mu?

• Derse her zaman belirlenen formayla katılmalıdır.

• Okula gelirken kolye, yüzük, küpe (nokta küpe hariç) vb. takılmamalıdır.

• Okula cep telefonu getirmemelidir. Gereklilik duyulmuş ve getirilmişse okul idaresine emanet bırakmalıdır.

• Erkek öğrencilerimizin saçlarının kısa kız öğrencilerin ise uzun saçlarını toplayarak derse katılması gerekir.

Öğretmeni sessiz ve ders malzemeleri hazır bir şekilde beklediler mi?

Öğrenciler derste gürültü yapmadan dersi dinlediler mi ve söz hakkı isteyerek mi konuştular?

Ders esnasına söz almadan muhabbet ortamı oluşabilir ancak bu durum rahatsız edici boyuta ulaştıktan sonra öğretmenin uyarısına rağmen devam ederse olumsuz kabul edilir.

Ders zili çaldıktan sonra sınıfa tüm öğrenciler zamanında geldiler mi?

• Öğretmen zili çaldıktan sonra tüm öğrencilerin sınıfta hazır bulunmaları gerekmektedir.

Sınıf temiz ve düzenli miydi?

• Sınıfta bulunan sıralar düzenli bulunmalı

• Sıralar, arka ve yan duvara zarar verecek şekilde temas etmemeli

• Sıra altlarında çöp bırakılmamalı

• Yerlerde çöp bulunmamalı

Verilen ödevleri yapılıp derse hazırlıklı gelindi mi?

• Öğretmen kendi ödev kontrol kriterine göre değerlendirmelidir.

UYGULAMA:

1- Her sınıf defterinde bir davranış takip çizelgesi bulunacaktır. Bu çizelgede gün ve ders saatleri    belirtilmiş olup her öğretmen girdiği sınıfta ders saati bölümünde sembollerle belirtilmiş davranışları değerlendirecektir.

2- Sınıfa giren her öğretmen çizelgedeki altı sembolün altısını da işaretleyecek ve imzalayacaktır.

3- Sembolün ´´EVET´´ olarak işaretlenmesi o davranışın o saat için olumlu olduğuna işarettir.

4- Sembolün ´´HAYIR´ olarak işaretlenmesi o davranışın o saat için olumsuz olduğuna işarettir.

5- Sınıfta ´´bir tek kişinin dahi´´ belirlenen davranışı yanlış yapması halinde tüm sınıf o davranış için ´´HAYIR´´ olarak değerlendirilecektir.

6- Takip çizelgesi her Cuma günü 7.ders saatinden sonra Müdür yardımcısı Mustafa SOYLAN’a teslim etme görevini sınıf başkanına verilecektir.

7- Takip çizelgesinin yırtılması, kaybedilmesi ve üzerinde oynama yapılması durumlarında o sınıf değerlendirmede başarısız kabul edilecektir.

DEĞERLENDİRME:

1- Puanlama: Her EVET işaret 1 (bir) puan olarak değerlendirilecektir.

2- Değerlendirme en fazla kırmızı işaret toplama esasıyla hafta birinciliği ve ay birinciliği olarak iki aşamada yapılacaktır

3- Verilecek büyük ödül için Puanlama hesaplanırken hafta birinciliği 25 puan, ay birinciliği 50 puan olarak hesaplanacaktır.

4- Sonuçlar haftalık olarak toplanıp puanlanacak ve kaydedilecektir.

5- Sonuçlar her hafta Pazartesi günü rehberlik öğretmeni veya idare tarafından değerlendirilecek ve aylık sonuç takip çizelgesine işlenecektir.

6- Haftalık takip çizelgeleri Pazartesi günü yenilenecek ve geçen haftanın sonuçları aynı gün rehberlik servisinin panosunda ilan edilecektir.

7- En yüksek puanı toplayan sınıf o haftanın birincisi ilan edilecek ve sınıf kapılarına bunu ifade eden bir sembol asılacaktır.

8- Hafta sonunda en yüksek EVET puanını toplayan sınıfa verilecek ödüller şunlardır.

Okula haftada bir gün sivil kıyafetle gelebilme (günü öğrenciler kendileri belirleyebilecektir), aileyi sms ile bilgilendirme

9- Ay sonunda en yüksek EVET puanını toplayan sınıfa verilecek ödüller şunlardır.

Sınıf üyelerine törende madalya dağıtımı

10- Yıl içinde programı uygulamada en başarılı olan sınıf (en yüksek puan toplayan sınıf) Sinemaya götürülerek, pikniğe götürülerek ödüllendirilecektir.

11- Değerlendirme hafta, ay ve sene sonu olarak üç aşamada yapılacaktır

Program Ekim 2017- Mayıs 2018 tarihleri arasında uygulanacaktır.

EKLER:

Ek-1 Günlük Takip Çizelgesi